Hoe het bakken in m'n bloed zit..

Gepubliceerd op 13 september 2018 om 14:49

Als klein meisje van 11, in groep 8 van de basisschool moest ik kiezen: welke opleiding ga je doen, wat wil je later worden?

Een onmogelijke keuze, als ik er later op terug kijk. Want hoe beslis je in hemelsnaam op je 11e over de rest van je leven??? Toentertijd dacht ik dat ik het wist; ik ga werken met kinderen. En dus koos ik voor vmbo verzorging. We hadden een heel breed lesprogramma, met lessen als maatschappijleer, biologie, gym en kookles. Niet erg kinderopvang gericht dus.

Desondanks had ik het wel naar m'n zin en mijn lievelingsles was, je raadt het al... kookles. Ik vond het geweldig! De ene week stond je in de keuken om te koken en de andere week stond je in het restaurant om de tafels in te dekken en het bestek te poetsen. Het koken stelde natuurlijk niet zoveel voor, geen culinaire hoogstandjes maar Nederlandse pot hahaha. Ik heb zelfs het kookboek nog in de kast staan.

 

Het eten zelf was dan misschien niet heel bijzonder maar de ervaring des te meer, ik vond het heerlijk om in zo'n grote en professionele keuken te staan en bezig te zijn. Daar is de liefde voor koken en bakken eigenlijk begonnen.

Helaas heb ik er niks mee gedaan, koken en bakken was niet populair en ik had helemaal niet eens door dat ik daar daadwerkelijk iets mee zou kunnen qua beroep en dus volgde ik het al uitgestippelde pad naar pedagogisch medewerkster.

En dus ging ik na de middelbare school de SPW opleiding volgen en vandaar uit ben ik gelijk gaan werken in de kinderopvang.

Daar deed ik regelmatig kook en bak activiteiten met de kinderen en op de woensdag kookte ik voor de kinderen.

In 2010/2011 kwam Cake Boss voorbij op tv en ik ben toen zelf aan de slag gegaan met het taart decoreren. In het begin bakte ik er natuurlijk niks van, want ik wist niet eens waar ik mee bezig was... ik had nog nooit gehoord van botercrème, laat staan chocolade ganache of fondant.

Maar de passie was weer aangewakkerd! Ik heb veel geleerd van online tutorials en youtube filmpjes en ik ging hierdoor ook weer meer bakken.

Ik denk een jaar of 2 (en heel wat taarten) later begon ik me wat meer te verdiepen in mijn familie geschiedenis en stamboom. Mijn opa en oma aan mijn vaderskant waren inmiddels beide overleden en ik bedacht me dat ik eigenlijk vrij weinig wist over die kant van de familie.

Ik kende wel wat zussen en broers van mijn opa en oma, maar andere familieleden eigenlijk niet. Er waren helaas ook bijna geen familie foto's meer en ik besloot om zelf het een en ander uit te zoeken.

De familie stamboom van m'n vaderskant gaat inmiddels terug tot ergens 1600 en ik kan je zeggen dat het bakken echt in mijn bloed zit! Zo enorm veel bakkers aan die kant van de familie, het is echt ongelooflijk. Koekenbakkers, suikerbakkers, broodbakkers enz enz. Er was zelfs een oom van mijn opa die erg bekend was in Rotterdam als predikant, maar ook vanwege zijn suikerwerk fabriek!

Natuurlijk kent iedereen ook wel de banketletters van vroeger van van Welzen bakkerij, ook dit blijkt familie te zijn geweest (inmiddels in bezit van Royal Smilde) Hoe leuk is dat?!

Ergens rond 2015 hadden wij een grote familie reünie aan mijn vaderskant en dit was zoooo ongelooflijk leuk én interessant. Iedereen had foto's meegenomen en had zoveel verhalen over de familie. Erg leuk om dat allemaal mee te krijgen, bijna jammer dat je niet even terug in de tijd kan om iedereen persoonlijk te ontmoeten en te praten over een gezamenlijke passie.

Ook zijn er natuurlijk wat email adressen uitgewisseld en ik kreeg een aantal weken na de reünie een mailtje van een familielid. Ze had oude recepten en een huishoudboekje van mijn vaders opa gevonden, en of ik een kopie wilde hebben? Ja! Natuurlijk! 

 

Deze recepten zijn dus zeker al zo'n 60 jaar geleden geschreven... hoe gaaf is dat?

En dan zijn we inmiddels in 2018, zo'n 24 jaar nadat ik die belangrijk keuzes moest maken in groep 8 van de basisschool...ik heb geen spijt van mijn keuzes want daardoor ben ik wie ik nu ben en heb ik een heleboel leuke mensen leren kennen, die ik anders niet in mijn leven had gehad. Maar ik heb wel geleerd om beter te luisteren naar mijn gevoel en moet gaan voor mijn dromen.

Een opleiding Patisserie staat op de planning en daar hoop ik volgende jaar mee te kunnen starten. Verder blijf ik natuurlijk lekker koken & bakken én recepten delen op de site. Want dat is niet alleen leuk voor nu en voor jullie... Maar hoe leuk zou het zijn als mijn kleinkinderen, achterkleinkinderen en achter-achter kleinkinderen (hoop ik dan hahaha) iets tastbaars hebben van een familielid....

oproep

Nog steeds ben ik op zoek naar meer informatie maar vooral ook foto's omtrent mijn familie maar zeker ook rondom de van Welzen bakkerijen en koekjesfabriek. Mocht je iets weten, heb je er gewerkt (of je vader wellicht) en heb je foto's of i.d. stuur mij dan vooral een berichtje!

Het pand waar de koekjesfabriek ooit in zat, te bodegraven.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.