Tips & Tricks!

Taart decoreren

In 2011 ben ik met het taart decoreren begonnen, waar ik heel veel aan had was een goede winkel waar ze veel taart decoratie producten verkopen; dat was deze winkel.

Ook heb ik enorm veel gehad aan video tutorials, maar het voornaamste is oefenen en oefenen. En alles wat je maakt laten proeven door zoveel mogelijk vrienden en familie. Én vraag ook vooral om die feedback zodat je jezelf kunt ontwikkelen en verbeteren.

Volg cursussen en workshops om je skills te verbeteren; een aanrader is de PME cursus. Hier leer je enorm veel van!

Tips:

 1. Investeer in tools en goede bakvormen.
 2. Investeer in een goed cursus of workshop
 3. Koop verschillende taart plateau's en/of stands; hierop kun je je taarten leuk presenteren.
 4. Vraag feedback aan vrienden en familie over je baksel (of je foto's/site).
 5. Feedback is waardevol maar blijf ook vooral op jezelf vertrouwen!
 6. Oefen, oefen en oefen! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen maar het is echt zo. We beginnen allemaal ergens en bij iedereen mislukt weleens wat... helemaal niet erg! Daar leer je van ;-)

Food Fotografie & Video's 

Dit is een gebied waarop ik zelf ook nog veel te leren heb, maar zoals ik al eerder zei oefening baart kunst.

Als ik terug kijk naar een paar van mijn allereerste video's dan is dat een groot verschil met nu. Betekent dat dat mijn video's van nu perfect zijn? Néé, helemaal niet hahaha maar ik ontwikkel mezelf en leer steeds nieuwe dingen.

Hetzelfde geldt voor mijn foto's. Je zult op de site ook vast wel hebben gezien dat sommige foto's een stuk mooier zijn dan andere. Dit komt omdat sommige foto's al zeker een aantal jaar oud zijn. In die paar jaar heb ik dus al heel wat verbeterd maar ik ben nog lang niet klaar!

Wat ik geleerd heb is dat styling heel belangrijk is in food fotografie. Já, wat je hebt gebakken is natuurlijk het middelpunt van de foto, maar de styling er omheen is zó belangrijk. Dat is iets waar ik nu erg mee bezig ben, want laat styling nou net niet mijn beste kwaliteit zijn hahaha

Op dit moment maak ik al mijn foto's en video's nog steeds met een mobiel, maar de aanschaf van een camera staat wel op de planning. Ik denk dat dat ook veel verschil gaat maken.

Tips voor foto's

 1. Maak je foto's zoveel mogelijk bij daglicht; dit is gewoon het allermooist. 
 2. Vermijd direct zonlicht; dit zorgt voor overbelichting en schaduwen.
 3. Gebruik een reflector aan de donkere kant zodat het licht reflecteert op je baksel. Wat ik op dit moment gebruik is een grote plank die ik bekleed heb met aluminiumfolie rondom.Ideaal en cheap!
 4. Investeer in servies; gewoon losse onderdelen. Een mooie schaal, gekleurd bord, houten planken zorgen voor extra dimensie in je foto's.
 5. Investeer ook in props. Dit kan heel simpel een mooie theedoek zijn maar ook bv dennentakjes en sugar cranberry's bij een kerst taart.
 6. Wanneer je een goede camera hebt, kun je ook zelf op de foto met je baksel. Hartstikke leuk om de icing op je cinnamon rolls te schenken op de foto. Ook dit geeft weer extra dimensie aan je foto. Gebruik een timer of remote om de foto te maken.
 7. Probeer verschillende angles uit met je foto's. Ik vind schuine foto's of foto's vanaf de zijkant eigenlijk altijd net iets mooier dan recht.
 8. Een achterbord of zeil is mooi als achtergrond voor je baksels. Lichte kleuren doen het wat mij betreft altijd goed, maar donker kan ook heel mooi zijn

Tips voor video's

 1. Maak je video's zoveel mogelijk bij daglicht, dit is het allermooist.
 2. Zorg ervoor dat duidelijk in beeld is wat je aan het doen bent.
 3. Leg stap voor stap aan de kijker uit wat je aan het doen bent.
 4. Investeer in een goede tripod, wel zo handig als je beide handen vrij hebt ;-) Je kan natuurlijk ook iemand anders laten filmen!
 5. Vind een bewerkingsprogramma wat voor jou werkt; ik gebruik de PowerDirector app op mijn mobiel. Als ik hier mee over weg kan, kan jij het ook! Je kunt hier heel makkelijk je video bewerken, er teksten in zetten, foto's plaatsen, een muziekje onder zetten e.d.
 6. Maak een intro en outro voor je video's. Ik maakte ze met: Intro Maker app op mijn mobiel. Erg makkelijk, je hebt alleen wat foto's nodig; van jezelf of je logo. Je zet je tekst erop en slaat 'm vervolgens op als mp4... tadaa een intro. Kijk maar eens naar 1 van mijn laatste video's voor een voorbeeld; daar in kun je de outro en intro zien ;-)
 7. Een logo kun je ook heel makkelijk zelf maken; ik deed dat met de logopit app op mijn mobiel.

 

Samenvattend is het allerbelangrijkste vooral gewoon doen! Oefenen, oefenen en oefenen. En ja, soms gaan er ook dingen mis, maar zie dit als ervaring en als leermoment. Er gaat bij mij zo vaak iets mis!

Wat ook heel belangrijk is, is plezier hebben in wat je doet. Bak met liefde! Dat proef je én zie je terug!