Over mij

Wat leuk dat je een kijkje neemt op mijn site. Wie is nou eigenlijk het gezicht achter Take a Bite? Nou dat ben ik; Charissa van Welzen, 38 jaar en ik woon in een leuk appartementje in Rotterdam.

Naast het bakken & koken vind ik het ook leuk om te schilderen, te diy-en, films & series te kijken (netflix &bios), boeken te lezen en leuke dingen te ondernemen met familie en vrienden..

Het bakken (en koken) doe ik inmiddels al weer heel wat jaartjes met liefde en passie. Om je te vertellen waar die passie vandaan komt neem ik je mee terug in de tijd... 

 

Als klein meisje van 11, in groep 8 van de basisschool moest ik kiezen: welke opleiding ga je doen, wat wil je later worden?

Een onmogelijke keuze, als ik er later op terug kijk. Want hoe beslis je in hemelsnaam op je 11e over de rest van je leven??? Toentertijd dacht ik dat ik het wist; ik ga werken met kinderen. En dus koos ik voor vmbo verzorging.

We hadden een heel breed lesprogramma, met lessen als maatschappijleer, biologie, gym en kookles. Niet erg kinderopvang gericht dus.

Desondanks had ik het wel naar m'n zin en mijn lievelingsles was, je raadt het al... kookles. Ik vond het geweldig! De ene week stond je in de keuken om te koken en de andere week stond je in het restaurant om de tafels in te dekken en het bestek te poetsen. Het koken stelde natuurlijk niet zoveel voor, geen culinaire hoogstandjes maar Nederlandse pot hahaha. Ik heb zelfs het kookboek nog in de kast staan.

Het eten zelf was dan misschien niet heel bijzonder maar de ervaring des te meer, ik vond het heerlijk om in zo'n grote en professionele keuken te staan en bezig te zijn. Daar is de liefde voor koken en bakken eigenlijk begonnen.

Helaas heb ik er niks mee gedaan, koken en bakken was niet populair en ik had helemaal niet eens door dat ik daar daadwerkelijk iets mee zou kunnen qua beroep en dus volgde ik het al uitgestippelde pad naar pedagogisch medewerkster.

En ging ik, na de middelbare school, de SPW opleiding volgen en vandaar uit ben ik gelijk gaan werken in de kinderopvang.

Daar deed ik regelmatig kook en bak activiteiten met de kinderen en op de woensdag kookte ik voor de kinderen.

In 2010/2011 kwam Cake Boss voorbij op tv en ik ben toen zelf aan de slag gegaan met het taart decoreren. In het begin bakte ik er natuurlijk niks van, want ik wist niet eens waar ik mee bezig was... ik had nog nooit gehoord van botercrème, laat staan chocolade ganache of fondant.

Maar de passie was weer aangewakkerd! Ik heb veel geleerd van online tutorials en youtube filmpjes en ik ging hierdoor ook weer meer bakken.

Ook begon ik met bakken onder de naam Cakes by Charissa voor vrienden en familie, voornamelijk verjaardagstaarten. Al snel kwamen vrienden van vrienden vragen om een taart, maar ook cupcakes, cheesecakes, koekjes, high tea's en zoete/hartige hapjes.

 

Hierdoor heb ik een aantal keer (hobbymatig) een high tea, smash cakes voor baby showers (zie foto's) of bruidstaarten voor vrienden mogen maken.

Ik denk een jaar of 2 (en heel wat taarten) later begon ik me wat meer te verdiepen in mijn familie geschiedenis en stamboom. Mijn opa en oma aan mijn vaderskant waren inmiddels beide overleden en ik bedacht me dat ik eigenlijk vrij weinig wist over die kant van de familie.

Ik kende wel wat zussen en broers van mijn opa en oma, maar andere familieleden eigenlijk niet. Er waren helaas ook bijna geen familie foto's meer en ik besloot om zelf het een en ander uit te zoeken.

De familie stamboom van m'n vaderskant gaat inmiddels terug tot ergens 1600 en ik kan je zeggen dat het bakken echt in mijn bloed zit! Zo enorm veel bakkers aan die kant van de familie, het is echt ongelooflijk. Koekenbakkers, suikerbakkers, broodbakkers, noem het maar op.

Er was zelfs een oom van mijn opa die erg bekend was in Rotterdam als predikant, maar ook vanwege zijn suikerwerk fabriek!

 

 

En natuurlijk kent iedereen ook wel de banketletters van vroeger, van van Welzen bakkerij, ook dit blijkt familie te zijn geweest (inmiddels in bezit van Royal Smilde) Hoe leuk is dat?!

 

Ergens rond 2015 hadden wij een grote familie reünie aan mijn vaderskant en dit was zoooo ongelooflijk leuk én interessant. Iedereen had foto's meegenomen en had zoveel verhalen over de familie. Erg leuk om dat allemaal mee te krijgen, bijna jammer dat je niet even terug in de tijd kan om iedereen persoonlijk te ontmoeten en te praten over een gezamenlijke passie.

Ook zijn er natuurlijk wat email adressen uitgewisseld en ik kreeg een aantal weken na de reünie een mailtje van een familielid. Ze had oude recepten en een huishoudboekje van mijn vaders opa gevonden, en of ik een kopie wilde hebben? Ja! Natuurlijk! 

Deze recepten zijn dus zeker al zo'n 60 jaar geleden geschreven... hoe gaaf is dat?

En dan zijn we inmiddels in 2018, zo'n 24 jaar nadat ik die belangrijk keuzes moest maken in groep 8 van de basisschool...ik heb geen spijt van mijn keuzes want daardoor ben ik wie ik nu ben en heb ik een heleboel leuke mensen leren kennen, die ik anders niet in mijn leven had gehad.

Maar ik heb wel geleerd om beter te luisteren naar mijn gevoel en moet gaan voor mijn dromen.


Inspiratie

Inspiratie voor mijn gerechten vind ik eigenlijk overal... kookboeken, kookprogramma's (Masterchef AU verslaafd!), maar soms ook uit non-food producten; uit bv een kunstwerk of een voorwerp. Deze spreken me dan aan vanwege bv een kleurenpalet of een print.

Ook ben ik groot fan van die gratis recepten magazines in de supermarkt; die moeten écht elke maand mee! En natuurlijk ook magazines zoals Foodies, koken & genieten of Delicious zijn erg de moeite waard, vind ik ;-)

 

Daarnaast volg ik natuurlijk ook heel veel andere foodies & chefs (bv Miljuschka, Oh My Foodness, Suikerjunkie, Gary Mehigan, Culy etc etc) op Instagram en FB waardoor ik ook enorm geïnspireerd word. 

Heel veel van deze sites/social media inspireren mij dagelijks om nieuwe recepten en ideeën uit te proberen.

Zo ontdek je af en toe gerechten of nieuwe producten waarvan je niet wist dat het bestond, maar kom je er soms ook achter dat je iets toch lust...ook al dacht je heel lang dat je dat nooit lekker zou vinden!

Neem een kijkje op mijn instagram en zie wie ik volg!


Oproep!!!

Nog steeds ben ik op zoek naar meer informatie maar vooral ook foto's omtrent mijn familie maar zeker ook rondom de van Welzen bakkerijen en koekjesfabriek. Mocht je iets weten, heb je er gewerkt (of je vader/opa wellicht) en heb je foto's of i.d. stuur mij dan vooral een berichtje via de button hieronder!

 

*Het pand waar de koekjesfabriek ooit in zat, te bodegraven.