Gegrilde Kip Curry

31 juli 2020

Zoals ik al eerder heb gezegd, had ik me voorgenomen om dit jaar vaker zelf sauzen te maken. En eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. Deze curry saus of kerrie saus bijvoorbeeld, is super easy om te maken en heeft als basis een roux (boter en bloem) hier voeg je dan vocht aan toe (als je melk toevoegt krijg je bv een bechamelsaus) en voila; saus.

Deze keer voeg ik er groente bouillon (kip kan ook hoor) en kokosmelk aan toe én natuurlijk mijn favoriet roti masala kruiden.

Ik kies hier voor een kip curry en voeg er stukjes gegrilde kippendij aan toe maar je kunt er heel makkelijk ook een vis curry van maken óf je laat vlees of vis geheel weg en voegt er extra groentes aan toe. Alles kan! 

De kokosrijst is lekker romig van smaak en combineert super goed met de curry. Dit komt deels door de kokosmelk natuurlijk maar ook doordat ik genoeg vocht gebruik om de rijst droog te koken ipv af te gieten. Nu kun je de rijst natuurlijk ook normaal koken in water, maar geloof me, je mist dan wel wat hoor.

Jullie weten vast ook inmiddels wel dat ik een koriander hater ben, dus ik kies hier voor platte peterselie. Houd je wel van koriander dan kun je er ook voor kiezen om die te gebruiken ipv peterselie.

𝐄𝐧𝐣𝐨𝐲! 𝐏𝐬𝐬𝐬𝐭 𝐬𝐮𝐩𝐞𝐫𝐠𝐚𝐚𝐟 𝐚𝐥𝐬 𝐣𝐢𝐣 𝐣𝐨𝐮𝐰 𝐫𝐞𝐬𝐮𝐥𝐭𝐚𝐚𝐭 𝐝𝐞𝐞𝐥𝐭 𝐨𝐩 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐚 𝐦𝐞𝐭 𝐝𝐞 #𝐭𝐚𝐤𝐞𝐚𝐛𝐢𝐭𝐞 𝐨𝐟 @𝐭𝐚𝐤𝐞𝐚𝐛𝐢𝐭𝐞

Dit heb je nodig (2 personen):

Voor de gegrilde kip:

350 gr kippendij

1 theelepel aromat

1 theelepel roti masala kruiden (faja lobi)

1/2 theelepel zwarte peper

1/2 theelepel chili flakes

1 a 2 eetlepels olie

Voor de curry saus:

1 ui, gesnipperd

2 teentjes knoflook, fijngesneden

1 chilipeper, in fijne ringen (ik laat de zaadjes erin)

50 gr boter

50 gr bloem

250 gr groentebouillon

1 blikje kokosmelk (400 gr)

Kokosrijst

Verder:

250 gr brocolli roosjes

1/3 komkommer, ontzaad en in halve ringen

1/3 bosje verse platte peterselie, fijngesneden

Zo maak je het:

Meng voor de kip de kruiden met de olie en coat de kip hiermee.

Grill de kip goudbruin in een grillpan en zet even apart. Let op de kip hoeft niet helemaal gaar te zijn want deze gaart straks nog door in de saus.

Kook de broccoli beetgaar, giet af en zet daarna even apart.

Ondertussen begin je met de saus.

Fruit de ui goed aan en voeg de knoflook en chilipeper toe. Bak deze even goed mee.

Voeg de boter toe en zodra deze gesmolten is voeg je de bloem toe (dit heet een roux). Bak de bloem even 1 a 2 minuutjes mee.

Meng de kokosmelk door de bouillon en giet een gedeelte hiervan bij de roux. Wanneer het vocht is opgenomen, giet je er nog meer vocht bij en dit herhaal je tot je alle bouillon met kokosmelk hebt toegevoegd.

Snij de kip in stukjes.

Voeg de kruiden, de kip en de broccoli toe aan de saus en laat even zachtjes pruttelen tot de kip gaar is. Voeg de stukjes komkommer toe en zet het vuur uit. Meng goed door.

Serveer met  kokosrijst en fijngesneden peterselie.

Probeer deze recepten ook eens:


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen