Het verschil tussen Burritos, Enchiladas, Fajita, Taco's en Quesidilla's

Iedereen heeft weleens Mexicaans gegeten. Van taco's tot fajitas en quesadillas. Bij allemaal is de basis een tortilla en ze worden gevuld. Maar wat is nou het verschil?

Het verschil zit vaak in de manier van vouwen en bereiding.

Ook zit er een groot verschil tussen hoe dit traditioneel wordt gedaan in Mexico en hoe wij de gerechten kennen in Nederland.

Tortilla

Een tortilla is een soort Mexicaans platbrood/pannenkoek en wordt meestal gemaakt van tarwe of mais. Ze zijn verkrijgbaar bij bijna elke supermarkt van mini varianten tot XL varianten. 

Je kunt ook kiezen voor een volkoren of meergranen variant én er zijn zelfs groente wraps (van no fairytales) te krijgen. Tip is om eens online te kijken bij Westland peppers; zij verkopen soms heerlijke handgemaakte gele, oranje of blauw mais tortilla's (en nog veel meer lekkers!)

Voor ieder wat wils dus.

Burritos

Een burrito is een gevulde tortilla wrap die eigenlijk bijna altijd wordt gevuld met vlees, bonen en rijst. Zonder bonen mag het eigenlijk geen burrito heten ;)

De wrap wordt gevouwen en wij serveren 'm vaak in folie zodat het makkelijker te eten is.

Recept voor burritos.

Enchiladas

Enchiladas worden vaak gevuld met kip of kalkoen maar soms ook met rundvlees. De opgerolde wraps gaan dan in een ovenschaal/bakplaat en worden overgoten met een saus (bv tomaat of chili) en kaas. Dan gaan ze de oven in tot de kaas lekker gegratineerd is.

Recept voor enchiladas

Fajitas

Traditioneel worden fajitas vaak geserveerd met rundvlees. De fajitas worden los geserveerd aan tafel met alle ingredienten en iedereen vult zijn eigen wrap. 

Vervolgens vouw je de onderkant eerst naar binnen, alvorens de zijkanten naar binnen te vouwen. Zo creeër je een soort envelopje en valt er geen vulling uit je fajita.

Taco's

In Mexico kennen ze niet de taco zoals wij hem kennen. Daar is dit een zachte tortilla met vaak een vulling van vlees, groente en aardappels die wordt dubbelgevouwen.

De harde taco's schelp zoals wij 'm eigenlijk het meeste zien is een gefrituurde tortilla die in de vorm van schelp wordt afgekoeld. Deze taco' s kun je kant en klaar kopen en warm je alleen even op in de oven. Vaak wordt deze gevuld met gehakt, tomatensaus en iets van salsa en sour cream.

Recept voor taco's

Tostada's

In Mexico noemen ze deze harde schelpen (die wij als taco's kennen) overigens tostada's en zijn ze vaak in de vorm van een bakje/kommetje die vaak wordt gevuld met stukjes vlees, groente of vis. Deze tostada's worden gemaakt van oude tortilla's om zo verspilling tegen te gaan.

Recept voor tostadas

Nacho's

En als je deze tostada's in stukje breekt heb je tortilla chips. En daar maak je natuurlijk weer de lekkerste nacho's mee (of je eet ze lekker zo natuurlijk!). Doe de tortilla chips in een ovenschaal. Je kunt ze combineren met van alles; bonen, gehakt, tomatensaus, salsa, sour cream en natuurlijk kaas.

Overigens niet echt een Mexicaans gerecht want dit is overgewaaid uit Amerika ;)

Recept voor nacho's

Quesadillas

Een quesadilla zijn 2 tortilla's op elkaar met een vulling ertussen. Quesadilla betekent vrij vertaald klein kaas koekje/cakeje en bevat dus áltijd kaas. Vaak wordt hier nog vlees aan toegevoegd. Je bakt de quesadilla traditioneel in de pan (maar ik bak ze heel vaak in de oven!) tot de kaas is gesmolten en de tortilla goudbruin is. 

Recept voor quesadillas met gehakt

Recept voor tuna melt quesadillas

Chimichanga

Deze variant is wat minder bekend in Nederland. De chimichanga is een burrito die wordt gefrituurd.

 

Hopelijk zijn de verschillen voor iedereen zo wat duidelijker.

Maar wees vrij om je tortilla te vullen met whatever jij dan ook lekker vind; dat is namelijk het mooie van thuis koken! No rules!

 

Andere gerelateerde of 'Mexican inspired' recepten:


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen