Hoe maak je een rijsttafel?

Zoals ik wellicht al eens eerder genoemd heb, ben ik in mijn kindertijd veel in aanraking geweest met de Indonesische keuken. Dit kwam voornamelijk door vrienden van mijn moeder. Een daarvan was zelf Indo en de ander was getrouwd met een Indo. Vaak was er op verjaardagen en andere gelegenheden dus volop Indonesisch eten; van Babi Ketjap tot sambal eieren, van Ajam Paniki tot aan spekkoek. En ik kan me ook heel goed een gebakken rijst met corned beef herinneren. Heerlijk!

Wij doen ook nu nog heel vaak een soort Indonesische rijsttafel maken; wellicht niet op de traditionele manier, maar wel vaak met een tafel vol lekker gerechten en bij gerechtjes.

 

Wat maakt een goede rijsttafel?

Nou als eerst wil je een aantal vleesgerechten serveren. Ook een aantal groente gerechten, zowel koud als warm, zijn fijn om te serveren. 

Natuurlijk mag rijst niet ontbreken; elke rijst die jij lekker vind kun je serveren, wij gaan vaak voor een basmati of pandan rijst. Een nasi of bami is natuurlijk ook een hele goede optie.

Daarnaast is het lekker om wat kleine side dishes te serveren zoals krupuk (haal bij de toko eens ongebakken krupuk en bak deze thuis zelf, echte aanrader!), zoet-zure komkommer (lekker fris!) en gebakken uitjes. En je kunt er ook voor kiezen om nog wat kleine bakjes met bv atjar, sambal, ketjap e.d. neer te zetten zodat iedereen zelf kan bij pakken.

 

Inventariseer van te voren hoeveel gasten komen eten en wat je gasten (en jij natuurlijk) lekker vinden en kies een aantal gerechten uit per soort.

Omdat iedereen overal wat van neemt, heb je geen mega porties nodig, houd daar dus rekening mee. Eten wat je over houdt, laat zich vaak wel goed invriezen, dus mocht je wel wat over hebben; no worries!

 

Hieronder vind je een aantal gerechten die wat mij betreft prima passen bij een rijsttafel.

Vleesgerechten

Groente & ei gerechten

Rijst/mie gerechten

Extra's & asian inspired

 

Om het diner af te sluiten kun je gaan voor heerlijk Indonesische dessert.

Denk aan een heerlijk kokos-rijst pudding, gebakken banaan, spekkoek. Ook kun je gaan voor een heerlijk kokos ijs of een lekker citroen sorbet; een heerlijk frisse afsluiter!

Deze kun je zelf maken, maar kun je ook heel goed kopen in de supermarkt/toko.

Er staan nu nog geen zoete Indonesische recepten online, maar hier ben ik wel mee bezig. Dus stay tuned!

 

Voor nu zeg ik: Selemat Makan! (Eet smakelijk)

Zelfgebakken krupuk. Zakjes ongebakken krupuk zijn in verschillende soorten te koop bij Toko's en vaak ook Aziatische supermarkten.